Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget ép ítünk Európai Unió
content top

Kik vagyunk

A Partnerséget építünk szlovák–magyar határon átnyúló CBC program keretében megvalósuló programban négy intézmény vesz részt. Ezen intézmények szakmai és szervezési alapon olyan együttműködési formát alakítottak ki, amely alkalmas arra, hogy a szlovák–magyar határ mentén az ott élők életét a szociográfia eszközeivel mutassa be.

Az egyes intézmények rövid jellemzése:

Fórum Kisebbségkutató Intézet, Szlovákia, Somorja– vezető partner

Az intézetet 1996-ban a Fórum Alapítvány és a Katedra Alapítvány alapította Dunaszerdahelyen. Jelenleg Somorján és Komáromban működik. Célja a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek szakszerű kutatása, kultúrájuk, írott és egyéb emlékeik dokumentálása. Nonprofit szervezetként közintézményként és szolgáltató intézményként működik.

 

A KISEBBSÉGEKÉRT – PRO MINORITATE ALAPÍTVÁNY, Magyarország, Budapest – külföldi partner

Független, közhasznú szervezet, melynek célja a hazai és más Európában élő etnikai és nemzeti kisebbségek támogatása, különös tekintettel a határon túli magyarok segítésére. Alapítványunk hozzá kíván járulni a közép-és kelet-európai nemzeti kisebbségek hatékonyabb védelméhez.

 

BCE Innovációs Központ, Magyarország, Budapest – projektpartner

Az Innovációs Központ célja, hogy az egyetemi tudásbázison olyan szellemi központ alakuljon meg, amely a kutatási erőforrások koncentrálásával, gazdasági partnerek bevonásával elősegíti az egyetemi kutatási tevékenységek bővülését, a kutatási eredmények, szellemi termékek gazdasági hasznosulását, ezen keresztül az Egyetem gazdasági stabilitását.

 

Interregio Fórum Egyesület, Magyarország, Budapestprojektpartner

1997-ben jött létre, mint a Magyarországon egyetemi tanulmányokat végzett határon túli fiatalok szervezete. A szervezet célja, hogy a Kárpát-medence területén működő magyar oktatási intézmények és a civil szervezetek közötti kapcsolatok erősítésével hozzájáruljon a régióban élő emberek életminőségének javításához, a civil társadalom megerősítéséhez és az esélyegyenlőség megteremtéséhez. További konkrét cél a határon túli civil szervezetek felkészítése az uniós források fogadására, határokon átnyúló együttműködési projektek kidolgozására és megvalósítására.